2024. május 16. - Mózes, Botond

A RosGas AG szabadon rendelkezhet az EMFESZ-szel

Jogerős ítélet alapján a RosGas AG, mint tulajdonos, szabadon rendelkezhet a magyarországi földgázkereskedő EMFESZ Kft.-vel - közölte az EMFESZ.
2010. január 5. kedd 16:03 - HírExtra
A svájci Zug kanton bírósága jogerős ítéletében elutasította az EMFESZ Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. korábbi tulajdonosának, a Cipruson bejegyzett Mabofi Holdingsnak a keresetét az EMFESZ-t birtokló RosGas tulajdonosi jogainak korlátozására vonatkozóan. A svájci ítélet értelmében a jövőben szabadon értékesíthető a magyar versenypiaci gázkereskedő társaság, az EMFESZ Kft. teljes tulajdoni hányada, vagy annak bármely része, eszköze.

Góczi István novemberben azt mondta, hogy tárgyalások folynak a Gazprom csoporttal az EMFESZ eladásáról, de titoktartási kötelezettséget vállalt, ezért erről többet nem mondhat.

A svájci bíróság 2009 augusztusában szüntette meg a Mabofi beadványára rövid idővel azelőtt hozott ideiglenes rendelkezést, amellyel korlátozta a RosGas EMFESZ feletti tulajdonosi jogait.

A RosGas, illetve az EMFESZ jogvitában áll a gázkereskedő korábbi tulajdonosával, a Mabofi Holdings Ltd.-vel, egyebek között azért, mert a Mabofi álláspontja szerint Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója egy korábbi felhatalmazás alapján jogtalanul adta el a kft.-t a svájci bejegyzésű RosGas AG-nak.

Az EMFESZ 2009 májusában került a RosGas AG tulajdonába a Dmirti Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdonából. Erre azt követően került sor, hogy a társaság áprilisban bejelentette: addigi szállítója, a RosUkrEnergo nem jut gázhoz, így megszakadtak a szállítások. Dmitri Firtas a RuskUkrEnergó egyik tulajdonosa. Az EMFESZ a szabadpiacon vásárolt gázt és látja el évi mintegy hárommilliárd köbméterrel a fogyasztóit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását